Suzanne Brands

Suzanne Brands

Een paar jaar terug was zij degene die de interviews voor ‘Afgestudeerd en dan’ uitvoerde. Ze vond het daarom erg leuk dat ze werd gevraagd voor onze rubriek. We hebben het over Suzanne Brands, net afgestudeerd en oud CIW’er. Inderdaad oud CIW’er, Want hoewel Suzanne een bachelor CIW heeft afgerond, merkte ze dat ze toch meer de politieke kant op wilde. Hier kon ze van proeven tijdens haar semester in Uppsala, waar ze de optie had om voor wat meer politiek-georiënteerde vakken te kiezen. Dit beviel erg goed en zo ging ze uiteindelijk voor de master ‘Internationale Betrekkingen en Internationale Organisaties’. Een combinatie van communicatie en politiek, het leek haar ideaal. Om een kijkje te nemen in de praktijk koos ze voor een stage in Washington, op de publieksdiplomatie- pers- en cultuurafdeling van de ambassade. Na een leuke tijd te hebben gehad en ervaring op te hebben gedaan, rondde ze haar master afgelopen zomer af. Daarna werd het tijd voor de realiteit: solliciteren maar!

Op zoek naar een baan

Na een interessante stageperiode in Washington kon ze niet snel genoeg aan het werk gaan. Het is een lastige tijd om iets te vinden, maar uiteindelijk is dit haar relatief snel gelukt. Suzanne heeft erg divers gesolliciteerd. Zo leek de beleidsmatige kant haar wel wat, maar zag ze ook de PR wel zitten. Suzanne heeft daarnaast veel gezocht naar traineeships en zo kwam ze dan uiteindelijk terecht bij YSE.

YSE

Bij YSE, een bedrijf gevestigd in Baarn, had ze een sollicitatie voor een traineeship informatiemanagement. Op het eerste gezicht leek dit erg interessant, maar bij het gesprek kwam ze er al snel achter dat dit te technisch was voor haar. Ze wezen haar op een nieuwe traineeship gericht op overheidsmanagement. Dit zag Suzanne zeker wel zitten en na nog een aantal rondes te hebben doorlopen kreeg ze te horen dat ze in februari mocht starten.

In dit tweejarige traineeship zal Suzanne vier dagen in de week aan het werk gaan en één keer in de week een coachingsdag hebben. Ze zal opdrachten gaan uitvoeren voor verschillende overheidsinstellingen in Nederland, waardoor ze zich goed kan gaan oriënteren op wat ze leuk vindt. Daar is ze namelijk ook nog niet helemaal over uit, het traineeship lijkt haar daarom vooral erg leerzaam. Hoewel het traineeship er na twee jaar wel opzit, is er een grote kans dat ze bij een van de overheidsinstellingen kan blijven hangen.

Droombaan

Hoewel Suzanne nu iets gevonden lijkt te hebben bij YSE, houdt ze haar ogen open. Want de internationale kant mist ze nog wel in haar nieuwe baan. Suzanne ziet zichzelf daarom ook wel voor een bedrijf met internationaal karakter werken, maar dan wel vanuit haar eigen kikkerlandje. Iets bij Vereniging Nederlandse Gemeenten Internationaal lijkt haar wel wat (een organisatie die de samenwerking tussen internationale gemeentes bevordert). Tips Gedurende het gesprek kwam Suzanne nog met een aantal tips voor (bijna) afgestudeerde CIW’ers. Dus let goed op! Een van haar grootste tips is toch wel om te gaan netwerken, iets wat er bij haar tijdens haar verblijf in Washington goed ingehamerd is. Gewoon visitekaartjes uitwisselen en een keer koffiedrinken om te kijken of je iets van elkaar kunt leren. LinkedIn is hierbij het ideale hulpmiddel: je hebt al je zakelijke contacten binnen handbereik, mocht je ze ooit nog nodig hebben. Ook vertelde ze dat er bij sollicitaties veel gevraagd wordt naar buitenlandervaring, eventuele commissies of een bestuursjaar. Dus het helpt zeker om actief bezig te zijn tijdens je studie!

Suzanne_foto.jpg