Lotte Meenhuis

Lotte Meenhuis


Ooit zwaaide zij met de hamer binnen Commotie. Nu is ze junior Productmanager Sieraden, Horloges en Accessoires bij bol.com. Na minder dan een maand zoeken had ze deze baan binnengehengeld en we zijn daarom erg benieuwd naar haar tips & tricks op het gebied van solliciteren. We interviewden Lotte Meenhuis.

Waarom heb je voor CIW gekozen?

Toen ik net uit het VWO kwam gewandeld, was ik nog niet zo bijster ambitieus. Het allerbelangrijkst voor mij was een studie in Groningen. Ik was er een paar keer eerder geweest en wist gelijk dat het mijn stad moest worden. Na de keuze van een stad, was de studie aan de beurt. Reclames, lezen, veel praten en ook interculturele communicatie vond ik interessant en na een meeloopdag was de keuze voor CIW gemakkelijk gemaakt.

Welke master heb je gedaan en waarom?

De algemene CIW-master, met vakken als Diagnose & Advisering, Framing en Persuasieve Gezondheidscommunicatie en grotendeels de marketingmaster van Bedrijfskunde. Hiervan heb ik alle vakken gedaan die je zonder extra schakeljaar mocht volgen. Dat kan ik trouwens iedereen aanraden die een beetje geïnteresseerd is in marketing. Het is heel leerzaam en zo valt je CV toch ook net iets meer op bij commerciële en marketinggerichte bedrijven.

Hoe ben je aan je huidige baan gekomen?

Ik heb vooral gekeken op sites van bedrijven die me interessant leken en op die sites gekeken naar vacatures. Veel grote bedrijven zetten hun vacatures alleen op hun eigen site en niet op algemene vacaturesites. Ik heb vervolgens geschreven op de vacature van mijn huidige functie en toen is het best snel gegaan. Het eerste gesprek viel me 100% mee, ik sprak met super aardige mensen die me echt op m’n gemak stelden en lekker lieten vertellen. De tweede ronde was wel een stuk pittiger door een gesprek met kritische vragen en verschillende assessments. Gelukkig kwam er na een paar dagen goed nieuws.

Wat voor werk doe je precies en hoe ziet je dag eruit?

Ik ben junior productmanager Sieraden, Horloges en Accessoires bij bol.com en dan specifiek voor horloges en zonnebrillen. Voor deze ‘winkels’ zorg ik dat alle producten er goed bij staan qua afbeeldingen en content en heb ik hierover veel contact met leveranciers die dat, heel fijn, voor mij doen. Ook doe ik de marketing en campagne-invulling, ik schrijf tekstjes op de homepages en samen met onze designafdeling kijk ik hoe de banners eruit moeten zien. Ook ben ik verantwoordelijk voor onze positie in Google (SEO en SEA) en verschillende social media dingen. M’n minst leuke taak die wel veel tijd in beslag neemt is het doen van effectmetingen op bijvoorbeeld opzet en koopgedrag en het opzetten van pilots en het analyseren van deze testjes.

Vind je dat CIW je goed heeft voorbereid op je huidige baan?

Als basis is het denk ik niet de beste studie voor m’n huidige baan, CIW is niet echt een commerciële studie en dat commerciële stuk is wel essentieel voor bol.com. Dat commerciële inzicht heb ik dus echt hier moeten leren en leer ik nog steeds. Tegelijkertijd denk ik dat het sowieso heel lastig is om in het communicatievakgebied perfecte aansluiting te vinden op je baan, omdat de studie én de branche heel breed is. De wetenschappelijke, analytische manier van denken is wel heel handig en ook bij het schrijven van tekstjes komt CIW goed van pas.

Heb je tips voor CIW’ers wat betreft solliciteren?

Stage lopen is wat mij betreft essentieel voor je gaat solliciteren op een ‘echte baan’. Zonder mijn stage en de praktijkervaring was ik, denk ik, niet aan mijn huidige baan gekomen. Schrijf in het begin zoveel mogelijk brieven, maar blijf, vooral in het begin, kritisch op wat je écht leuk vindt. Plan dagen waarin je alleen naar vacatures gaat zoeken en dagen dat je gaat schrijven. Na een paar uur zoeken was ik echt te gaar om nog een goede brief te schrijven. Je CV is het allerbelangrijkst, je brief wordt eigenlijk pas gelezen als je CV interessant is. Pas wel je brief per vacature aan! Er zijn vast stukjes die je steeds weer kunt gebruiken maar het is wel goed specifieke dingen uit de vacature in de brief op te nemen.

Afgestudeerd_en_dan_Lotte_Meenhuis.png