Jop Heinen

Isabella Bazuin & Elisabeth Brugman

Op een koude, donkere dinsdagavond hadden wij het genoegen om voormalig CIW-student Jop Heinen te interviewen in de Drie Gezusters. Zijn verleden bij Commotie schepte meteen een band. Ooit was hij nog intern coördinator binnen het bestuur van Commotie, nu werkt hij als Trainee Communicatie bij Veiligheidsregio Groningen. Onder het genot van een drankje deelde Jop met ons zijn ervaringen met het zoeken naar een baan, werken op een communicatieafdeling en het leven als afgestudeerd burger.

Wat was je motivatie om CIW te kiezen?

“Op een beurs had ik met iemand gesproken over Communicatie, dit zette mij aan het denken. Ik heb toen bij verschillende plaatsen gekeken voor deze opleiding. Groningen voelde gewoon het best aan qua opleiding en de stad vond ik heel interessant. Om daarna CIW te kiezen voelde heel logisch, het sloot goed aan en ik kende al wat mensen die dat ook deden.”

Hoe lang duurde het voordat je een baan kreeg?

“Toen ik eind 2009 klaar was Communicatie aan de Hanzehogeschool, was er al ellende met het vinden van een baan. Op dat moment had ik ook nog geen zin om fulltime aan de slag te gaan. Daarom koos ik ervoor om een master Communicatie te gaan doen aan de RUG. Na de afronding van mijn master heb ik twee maanden gesolliciteerd, maar ik kreeg maar geen reacties. Ik dacht ‘dit gaat niet werken’, want vooral mensen met een paar jaar werkervaring kregen een baan. Daarom ging op zoek naar een werkervaringsplaats en deze vond ik bij de Letterenfaculteit van de universiteit. Als communicatiemedewerker ging ik daar aan de slag en maakte brochures en voorlichtingen voor bacheloropleidingen . Zo kwam ik met meer mensen in contact, begon te netwerken en uiteindelijk leverde dit mijn huidige baan op. Daar ben ik op 1 september mee gestart”.

Is er veel concurrentie bij het solliciteren?

“Ik heb sollicitaties meegemaakt waarop tweehonderdvijftig tot driehonderd mensen reageerden. Op mijn baan kwamen vijfenzeventig mensen af. Zestien hiervan werden uitgenodigd om een presentatie te geven, waarna er acht door gingen naar de tweede ronde voor een persoonlijk gesprek. Vervolgens kregen vier sollicitanten de kans om een adviesrapport te schrijven en deze te presenteren. Op basis daarvan ben ik aangenomen”.

Was CIW een goede voorbereiding voor het werk dat je nu doet?

“Voor een deel wel, omdat ik nu ook met onderzoek bezig ben. Die basis heb ik bij CIW wel opgedaan, dit was voor mij wel heel waardevol. Praktijkervaring en kennis van het vakgebied heb ik wel meer uit de commissieactiviteiten van Commotie gehaald. Daarnaast heb ik bij de Hanze Hogeschool veel praktische ervaring meegenomen, ik denk dat ik dat wel had gemist als ik alleen CIW had gedaan”.

Hoe ziet je dag als werkende man eruit?

“Doorgaans ben ik om half negen ‘s ochtends aanwezig op het werk. Morgen gaan wij overleggen hoe wij campagne gaan voeren rond de finale van de landelijke innovatieprijs. (Uiteindelijk is dit niet doorgegaan. Jop e-mailde ons dat hij die ochtend meteen richting een boerderijbrand was gegaan met een collega). Ons kantoor lijkt op een headquarter, met een Apple tv waarop we beelden kunnen streamen vanaf de iPad en als er iets in het nieuws is of op Twitter kunnen we dat zo gemakkelijk delen. Als je de communicatieafdeling ziet, dan denk je: hier gebeurt het”.

Wat verdien je per maand? 

“Ik werk 32 uur in de week, maar vier dagen. Doordat ik nog geen volwaardig medewerker ben, zit ik in de aanloopschaal. Per schaal gaat je salaris omhoog. Ik moet zeggen, het valt vies tegen als je huurtoeslag en zorgtoeslag wegvallen en je dan je studieschuld moet gaan betalen. Het is geen rijkdom, maar het is een mooi startsalaris voor iemand op WO niveau. Laten we zeggen, een beetje onder het modale inkomen”.

Is het leven na je studie zoals je verwachtte?

“Dat vond ik lastig om van tevoren in te schatten, ik was vooral benieuwd hoe het zou gaan met werk zoeken. Ik vind het leuk dat ik in Groningen ben gebleven, zo blijf je toch nog een beetje in die sfeer hangen. Het is wel allemaal wat rustiger, maar aan de andere kant heb ik veel vrienden aan mijn studententijd overgehouden waar ik nog steeds mee afspreek”.

image004.jpg
image_8.jpeg