Gosse Bouma

Gosse Bouma


Ging je direct na je master werk zoeken of heb je eerst nog andere dingen gedaan?

Na mijn master ben ik eerst gaan reizen. Mijn masterscriptie heb ik namelijk geschreven over onderzoek dat ik heb gedaan in een Zuid-Afrikaanse township. Tijdens mijn onderzoek maakte ik toentertijd een aantal vrienden en die móest ik nog een keer zien. Vlak na het afronden van mijn opleiding was daar de ideale gelegenheid voor. Pas nadat ik weer terug was in Nederland ben ik aan een serieuze zoektocht naar een baan begonnen.

Wat was jouw aanpak in je zoektocht naar een baan?

Aan het einde van mijn opleiding ben ik er pas achter gekomen wat op het gebied van werken mijn ‘passie’ is; het maken van verhalen, zowel in tekst als in beeld. Ik zet het woord passie tussen aanhalingstekens, omdat het een woord is dat niet graag wordt gehoord. Toch denk ik dat dat het belangrijkste voor mij is geweest. Toen dat voor mij duidelijk was stond ik voor een keuze, of gaan solliciteren bij een bedrijf dat mij de kans zou geven voor hen verhalen te maken, of zelf beginnen met het schrijven van verhalen zonder de eventuele restricties van een leidinggevende. Ik heb voor het tweede gekozen. Omdat ik daarnaast toch een vast inkomen nodig had, ben ik zestien tot twintig uur per week op de sales afdeling van een uitgeverij gaan werken.

Hoe heb je je voormalige en huidige baan weten te bemachtigen?

De teksten en films die ik nu maak, maak ik als freelancer. De baan bij de uitgeverij heb ik door te solliciteren op een online vacature weten te bemachtigen.

Hoe ziet een standaard werkdag er bij jou uit?

Dat is ontzettend verschillend. Bij een draaidag sta ik soms om zes uur ’s ochtends op een hectische set, terwijl ik bij een dag script schrijven soms de hele dag achter mijn laptop zit, thuis of in een koffiezaakje. Tijdens lunchtijd sport ik graag en eet ik even snel wat. Mijn werk op de uitgeverij is altijd van vier tot acht ’s avonds. Geregeld ga ik daarna ’s avonds ook nog schrijven, maar dat probeer ik niet te vaak te doen omdat dat het sociale leven niet ten goede komt. Binnen de uitgeverij werk ik op de sales afdeling, de schakel tussen marketingafdeling en klanten, het doel is onderzoek te doen naar waarom klanten bepaalde titels opzeggen en uiteindelijk wil je klanten binnenhouden.

Kan je ook (master)vakken noemen, die nu tijdens je werk goed van pas komen?

Gespreksanalyse. Ja, zelf had ik dat ook niet verwacht. Het vak helpt mij onbewust bij het schrijven van dialogen, omdat ik meer weet over hoe gesprekken in verschillende sociale situaties gaan. Erg handig achteraf.

Opvallend is dat je nu een vrij creatieve baan hebt, terwijl de universiteit weinig ruimte overlaat voor creativiteit, waarom heb je toch voor deze weg gekozen?

Goed punt, en dat is ook iets wat ik de universiteit (en eigenlijk het gehele Nederlandse educatieve systeem) kwalijk neem. Creativiteit wordt absoluut niet gestimuleerd. Je zou zelfs bijna kunnen zeggen dat het de kop in wordt gedrukt. Ik heb persoonlijk voor deze weg gekozen omdat ik tijdens het laatste deel van mijn studie voor STUG tv heb gewerkt en daar heb gezien dat je met heel weinig middelen heel veel kunt bewerkstelligen. Bij STUG werd alles met zoveel toewijding en inzet gedaan zonder dat daar voor werd betaald. Erg mooi.

Wat mis je het meest aan je goeie ouwe studentenleventje?

De zorgeloosheid.

Zijn er (met de wijsheid van nu) dingen die je in je studententijd had willen doen, maar niet hebt gedaan?

Nee, eigenlijk niet.

Heb je nog een korte peptalk voor de CIW’ers die binnenkort gaan solliciteren?

Misschien geef ik wel antwoorden vol clichés, maar zoek naar waar je van houdt, en streef dat na. Ik zie zo veel mensen om me heen die gaan solliciteren op een functie die aansluit bij hun studie, maar waardoor ze na een paar weken alleen nog maar naar de vrijdagavond kunnen toeleven en de maandagochtend als de duivel beschouwen. Dat vind ik zonde.

Gosse.jpg