Francien Louwen

Francien Louwen

Wat voor baan heb je precies?
Mijn functie heet projectmanager studiedagen hoger onderwijs. Ik organiseer de inhoudelijke kant van studiedagen voor het onderwijs bij Facta in Ijlst. De studiedagen die ik organiseer zijn landelijke studiedagen waarvoor personen van iedere onderwijsinstelling zich in kunnen schrijven. Docenten, studieadviseurs, studieloopbaanbegeleiders, teamleaders, coördinatoren, je kunt zo gek niet bedenken wie daar allemaal op af komen. Inhoudelijke organisatie houdt ook in dat ik de thema’s voor dit soort dagen bedenk. Ik overleg met personen binnen verschillende hoge scholen en ook universiteiten over wat er leeft op het moment. Aan de hand daarvan is het toch een soort van turven wat het meeste genoemd wordt en dat wordt het thema van de volgende dag. Dan bel ik weer met sprekers, personen die experts zijn op het gebied van het onderwerp, wat ze in een lezing zouden kunnen vertellen en uiteindelijk stel ik het programma samen voor die dag. Ik stel verder ook de folder samen met een collega en een drukkerij.”

Hoe ben je aan deze baan gekomen?
“Ik had er nooit aan gedacht om te zoeken op de term projectmanager. Dus ik heb deze baan niet zelf gevonden, maar mijn moeder stuurde een mailtje met “Ik heb deze vacature voor je gevonden”. Zelf weet je niet alle termen waar je op kunt zoeken. Het is wel mijn droom om ooit studieadviseur te worden. De baan die ik nu doe heeft ook met onderwijs te maken dus dit is een hele mooie kans. Mijn passie is mensen helpen. Ik zie mezelf geen putten slaan in Afrika maar dit is ook een mooie manier om mensen verder te helpen met ambities. Maar voordat ik die richting inga, wil ik eerst levenservaring opdoen, dan kan ik meer betekenen voor anderen.”
 
Hoe ziet je werkdag eruit?
“Ik fiets lekker naar het werk. Daarna kom ik binnen en ik zet de computer aan en ga ik eerst naar mijn mail kijken. Ook moet ik de telefoon van de nachtstand halen. Bij een klein bedrijf zoals deze horen er ook taken bij zoals de vaatwasser uitruimen. Vervolgens, natuurlijk afhankelijk in welke fase ik zit van het programma opstellen, moet ik heel veel mensen bellen voor interviews. Dit doe ik het liefst tussen negen en twaalf uur ’s ochtends, dan zijn de meeste mensen bereikbaar.
’s Middags herzie ik het programma wat ik geschreven heb met nieuwe sprekers en onderwerpen. We willen ook zo relevant mogelijk voor de praktijk zijn. Ik moet ook heel veel online zoeken naar nieuwe sprekers. Wat je bij je scriptie doet voor literatuur zoeken, dat doe ik nu eigenlijk met nieuwe sprekers. Ook moet ik veel bellen met de sprekers over de afspraken die je maakt. Welke vergoeding krijgt hij/zij, wanneer moet hij/zij waar aanwezig zijn, dat soort dingen.”

Waarom ging je CIW studeren?
“Ik was ook zo iemand die graag iets met mensen wou doen en ik vond het leuk om teksten te schrijven. Na veel voorlichtingsdagen heb ik toen voor CIW aan de Radboud Universiteit in Nijmegen gekozen. Ik heb voor CIW in Nijmegen gekozen omdat het CIW/bedrijfscommunicatie heette en toen dacht ik: “Mooi dan kan ik straks ook echt bij een bedrijf aan de slag”. Daarna heb ik voor een master in Groningen gekozen. Docenten gebruiken vaak dezelfde theorieën in colleges en na drie jaar dacht ik: “er is vast meer”. CIW in Groningen is daarbij talig. Ik vind teksten schrijven nog steeds leuk en daarom heb ik voor de talige master in Groningen gekozen. De sfeer in Groningen is ook informeel, je kunt makkelijker naar een docent toestappen. Ik hoefde me geen zorgen te maken over formaliteiten, maar kon me gewoon focussen op mijn master.” TIP: Nijmegen heeft ook leuke masters, dus doe vooral research naar alle mogelijke masters na je bachelor CIW."

Wat voor baan had je in eerste instantie gewild?
“In eerste instantie was dit beleidsmedewerker. Ik zocht specifiek op non-profit beleidsmedewerker. Voor non-profit koos ik omdat ik mensen wilde helpen en ik dacht: “als je geld wilt verdienen, dan kun je mensen niet helpen”. Dat blijkt uiteindelijk helemaal niet zo te zijn. Ik werk nu ook bij een commercieel bedrijf maar wij zijn continu bezig met wat een docent nou zou willen weten en leren, en die help je dan wel verder door een goede dag te organiseren. Ik had gesolliciteerd in de provincie Friesland want ik woon in Sneek. Ik heb niet gesolliciteerd in het westen van het land ook al kom ik zelf uit Hoorn (Noord-Holland). Daar is alles veel gehaaster. De mensen uit Friesland en Groningen zijn erg nuchter en daarom bevalt het hier goed.”

Had je zelf moeite met het vinden van een baan?
“Ja, maar dat kwam ook door de instelling die ik had. Ik dacht: “ik kan wel een functie vinden als beleidsmedewerker”, maar niet dus. Veel mensen in de communicatiesector waren in die tijd ontslagen. Het kwam dus meer door de tijd, dan door de opleiding, dat ik geen baan kon vinden. Ik heb toen negen maanden thuis gezeten. Daarna heb ik een jaar bij een callcenter gewerkt. Ik raad iedereen aan: als je een baan zoekt en het lukt niet, ga dan bij een callcenter werken. Je moet gewoon ergens beginnen en als je daar dan binnen bent, kom je vanzelf wel weer verder. Het is anders zo zonde van je CV. En je kunt eventueel binnen het callcenter ook nog doorgroeien. Zo ben ik zelf na iets meer dan een halfjaar doorgegroeid van callcentermedewerker naar Social Media Moderator. Als je niet in een callcenter wilt werken kun je ook bij een bedrijf stage gaan lopen, om ervaring op te doen. Ik heb bijvoorbeeld vrijwillig stage gelopen bij de Rabobank in Sneek. Ik had gewoon een open sollicitatie gestuurd en ik kon meteen aan de slag. Dat kan ik ook iedereen aanraden om te proberen. Lokale Rabobanken hebben vaak wel wat projecten liggen.”

Wat voor eigenschappen heb je nodig voor deze baan?
“Voor deze functie moet je een goed analytisch denkvermogen hebben. Je moet begrijpen wat iemand zegt, in welke rol deze persoon dat zegt en met welk doel deze persoon iets zegt. Dit is wel een vaardigheid die je leert tijdens een wetenschappelijke opleiding, zoals de studie CIW.  Daarnaast zijn journalistieke vaardigheden van belang. Je moet goede vragen kunnen stellen om tot de kern te komen. Welke thema’s zijn voor de studiedag relevant? En welke vragen moeten op deze dag beantwoord worden? Ik heb in mijn master het vak Questionnaire Design gehad en daar heb ik nu ook heel veel aan bij het maken van enquêtes die we aan het einde van studiedag uitdelen.”

Heb je nog tips voor ons wat betreft solliciteren?
“Veel mensen zoeken naar een duidelijke communicatiefunctie, wanneer ze zoeken naar een baan. Ik had zelf bijvoorbeeld nooit nagedacht over de zoekterm ‘projectmanager’. Door verschillende zoektermen te gebruiken, vind je banen die je anders misschien nooit zou vinden. Geef daarnaast aan je netwerk door dat je een baan zoekt en wat je in een baan zoekt. LinkedIn is hierbij ook erg handig, het zorgt ervoor dat je zichtbaar en vindbaar bent. Bij LinkedIn had ik als titel ingesteld: “Op zoek naar een baan in”. Hier heb ik ook wel reacties op gehad, maar helaas niet van banen die ik leuk vond. Tot slot is een goed CV natuurlijk ontzettend belangrijk. Spelfouten kunnen bijvoorbeeld echt niet in een CV. Maak naast je CV geen te lange brief, vaak worden brieven niet eens bekeken. Maak de brief dus kort en krachtig. Controleer ook nog even op Facebook wat voor profielfoto je erop hebt staan. Een foto geeft een indruk, dus sta er niet als een zoutzak op.”

Heb je ook tips voor hoe je je moet gedragen tijdens een sollicitatie gesprek?
“Wees heel eerlijk, niet bang zijn om aan te geven dat je iets niet kan. Anders komen ze hier later ook wel achter. Maar durf ook aan te geven wat je zeker wel kan. Bereid je goed voor door goede vragen te bedenken. Wanneer je geen vragen stelt, duidt dit op geen verdieping in de baan waar je op solliciteert. Bovendien maakt dat het gesprek ook wat soepeler, als je allebei vragen stelt.”

Francien_op_studiedag.jpg