Elsbeth Reinke

Elsbeth Reinke

Na haar afstuderen heeft ze een tijd in Oostenrijk gewoond en gewerkt bij een hotel. Maar afgelopen jaar is ze verhuisd naar onze oosterburen en terecht gekomen in Düsseldorf, waar ze nu voor trivago werkt. Misschien ken je trivago al van de reclames, zo niet dan gaat er wellicht een belletje rinkelen als we je vertellen dat dit een wereldwijde hotelzoekmachine is. Bij trivago is ze ooit begonnen met een werkervaringsstage in de PR voor Nederland en België maar inmiddels is ze werkzaam als Contentmanager BeNeLux. Na haar afstuderen is ze dan ook één groot avontuur ingestapt door naar het buitenland te vertrekken. Intussen spreek ze Duits, zingt ze Duitse carnavalsliedjes mee, draagt ze Dirndls en drinkt ze bier uit een pul in plaats van uit een vaasje. Iets heel anders dan wonen in Stadskanaal, waar ze oorspronkelijk vandaan komt. We interviewden voor deze Comment Elsbeth Reinke.

Waarom heb je voor de opleiding CIW gekozen?

“Eigenlijk ben ik ooit begonnen met Romaanse talen en culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen, met als hoofdtaal Spaans. In het eerste jaar koos ik als minor discourse studies, voor deze minor volgde ik vakken van de bachelor CIW. Dat vond ik toen zo interessant dat ik heb besloten om over te stappen naar CIW. Wat het concept taal is, hoe taal gebruikt wordt en wat je met taal kunt bewerkstelligen vond ik interessanter dan mijn oorspronkelijke studie.”

Kan je uitleggen wat contentmanagement inhoudt?

“Zoals bij veel functietitels tegenwoordig is de functie contentmanager niet duidelijk gedefinieerd. Contentmanagement bij de ene organisatie is vaak totaal anders dan contentmanagement bij een andere organisatie. Wat het voor mij en bij trivago betekent is dat ik verantwoordelijk ben voor het constant verbeteren van de hotelgerelateerde content uit Nederland, België en Luxemburg. Ik zorg ervoor dat de informatie over hotels op trivago compleet, correct en up to date is. Meer concreet zorg je buiten datgene wat onze bezoekers zien - de website met zoekresultaten - dat alle informatie correct in de database staat en dat de zoekfunctie naar wens functioneert. Als contentmanager bij trivago word je gezien als specialist op jouw geografische gebied (BeNeLux dus bij mij) en jij bepaalt dan hoe dit gepresenteerd wordt. Dus je houdt je bezig met vragen als: welke woorden gebruik je voor de filters, welke zoektermen gebruiken mensen uit de Benelux , welk type foto werkt goed in de Benelux en welke accomodatietypes hebben we nodig op de Benelux websites? Met andere woorden: welke informatie hebben de bezoekers van de site in de Benelux nodig? Het werk van een contentmanager begint bij het goed opstellen en onderhouden van de databases. Van daaruit kun je informatie uitbouwen en de content op de website aantrekkelijker maken.”

We zien veel vacatures voor contentmanagers voorbij komen, waarom is contentmanagement zo belangrijk voor veel bedrijven denk je?

“Contentmanager is dus een titel die eigenlijk meerdere dingen kan inhouden. Ik weet het niet zeker, maar ik geloof dat de titel pas sinds een paar jaar bestaat. Het is ontstaan in samenhang met de opkomst van de internetbedrijven. Wellicht is de titel over een paar jaar ook wel weer weg. In ieder geval zijn de meeste vacatures die ik zie wel soortgelijk aan mijn functie en zijn ze vaak bij een internetbedrijf. Deze bedrijven hebben contentmanagers nodig, omdat de content op deze sites ervoor zorgt dat het product ook daadwerkelijk verkocht wordt. Om een voorbeeld te geven van trivago: met enkel de hotelnaam en een prijs op trivago, is de kans veel kleiner dat het hotel boekingen krijgt dan wanneer er een stuk of twintig mooie foto’s op het profiel staan, de gebruikers allerlei informatie over de hotelfaciliteiten kunnen vinden en er een hotelbeschrijving is toegevoegd.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jou?

“Om 09:00 uur ben ik meestal op het kantoor, dat erg ‘Google-achtig’ is, met klim- en yogaruimtes, tafelvoetbal, loungeruimtes en gamecomputers et cetera. Soms ontbijt ik op het werk – er is melk en muesli voor iedereen – en daarna zet ik m’n computer aan. Het kantoor van trivago is een open office waar je per land/gebied ingedeeld zit. We hebben zelf software ontwikkeld waarin we taken kunnen aanmaken voor onszelf en waar je anderen taken kunt toebedelen. Ik kijk dus altijd wat voor taken er voor mij openstaan en dan ga ik aan het werk. Voorbeelden van taken zijn het aanpakken van de blurry foto’s van de Benelux hotels, het aanmaken van een nieuwe stad in de database die mist en het doen van specifieke projecten voor je eigen platforms. Een project kan bijvoorbeeld zijn: de accomodatietypes evalueren voor je platform. Is er iets overbodig, mist er iets? Et cetera. Tussendoor heb ik een vergadering over de doelen voor de komende maand en natuurlijk lunch ik even met een paar collega’s. ’s Avonds is er opvallend genoeg meestal ook wel iets te doen op het kantoor. Ik ben weinig avonden op tijd thuis. Vaak zijn er trainingen over van alles en nog wat (ik volg nu een SQL-cursus), borrels, gratis sportlessen of een teamevent waarbij je met je team iets leuks gaat doen in de stad.”

Wat vind je leuk/minder leuk aan je werk? 

“Leuk vind ik de afwisseling van de taken, de verantwoordelijkheid en bijbehorende beslissingsbevoegdheid over ‘jouw eigen stukje’ van het grote geheel en het feit dat er echt naar je geluisterd wordt als het over ‘jouw’ land gaat. Alles wat er verbeterd wordt aan de Beneluxplatforms, valt direct af te leiden aan de acties die ik heb uitgevoerd. Dat is erg leuk!

Wat ik ook heel erg leuk vind is dat ik samenwerk met jonge mensen van over de hele wereld. De gemiddelde leeftijd in het bedrijf is 28 jaar. Het lijkt soms net een kleine universiteit.

Minder leuk is dat het verbeteren van de content nooit ophoudt. Daar moet je tegen kunnen. Bovendien kunnen taken erg groot zijn (het gaat soms om duizenden hotels die je moet checken) dus je moet je taken opdelen in kleinere subtaken en niet gestrest raken.”

Heb je nog tips of aanbevelingen voor andere CIW’ers?

“Leer een of meerdere vreemde talen. Doordat ik meerdere talen spreek is het makkelijk voor mij om te integreren in een internationaal team en een nieuwe stad. Ik denk dat het je opties vergroot wat betreft banen.

Daarnaast kan ik het zeer aanraden om af en toe volledig buiten je comfort zone te gaan en de tijd tijdens je studie en vlak na je afstuderen te gebruiken om eens iets totaal anders te doen. Ik ben zelf in een hotel gaan werken in Oostenrijk, waar ik in eerste instantie misschien niet direct wat met CIW kon doen. Maar ik denk dat het juist deze ervaring was die ervoor gezorgd heeft dat ik nu deze baan heb.”

Foto_Elsbeth.JPG