Aileen van der Neut

Lees hieronder de in’s and out’s van Aileen van der Neut en het volgen van een traineeship in het UMCG.

Hoe ben je bij CIW terechtgekomen?
“Ik heb eerst een hbo-opleiding gedaan, daarna een jaar gewerkt en gereisd en daarna ben ik aan een pre-master CIW begonnen. CIW leek me erg interessant en het sluit ook aan bij de werkervaring die ik had opgedaan. De pre-master bestaat uit veel eerstejaarsvakken. Dat zijn vrij droge vakken, maar het zijn wel de basisvakken die je echt nodig hebt later. Ik vond methodologie bijvoorbeeld achteraf gezien erg nuttig. Mijn bachelorscriptie heb ik bij Carel Jansen gedaan, over -je raadt het al! - fear appeals in de gezondheidscommunicatie.”


Hoe ben je bij het UMCG terechtgekomen?
“Tijdens mijn master heb ik nog een extra stage gedaan van twee dagen in de week. Dit was een stage in het UMCG, gericht op een project over een nieuwe wet omtrent de privacy van persoonsgegevens. Ik heb met medewerkers meegelopen (compleet met witte jas) en heb ze gevraagd hoe ze met privacy omgaan en waar ze tegenaan lopen. De stage hield in dat ik mee liep op de werkvloer, erg leuk!

In de wandelgangen hoorde ik van een tweejarig traineeship voor net afgestudeerde academici uit alle studierichtingen. Dit houdt in dat je in twee jaar het UMCG leert kennen, ondertussen aan twee projecten werkt en opgeleid wordt tot adviseur. Ik heb op deze functie gesolliciteerd door middel van een filmpje en ik heb de baan gekregen!”


Wat doe je?
“Bij toeval zit ik ook weer op mijn oude stageproject en nu begeleid ik drie stagiaires die de functie hebben die ik eerder zelf had. Ik oefen de gesprekstechnieken met ze, ik regel dat ze mee kunnen lopen op de afdelingen en ik help ze met het analyseren van data. Ook voer ik een belevingsonderzoek uit en daarnaast ontwerp ik een patiëntonderzoek. Dit voeren de stagiaires dan uit door interviews af te nemen en daar ben ik eindverantwoordelijke voor. Ik wordt dus een beetje in het diepe gegooid en krijg meteen veel verantwoordelijkheid. Dit is best eng, maar ook heel leuk en ik geloof dat het wel goed gaat tot nu toe. Ik heb nog geen klachten gehad!”


Hoe vind je het werk dat je doet?
“Ik vind het super, ik zit helemaal op mijn plek. Ik kan dit traineeship echt aan iedereen aanbevelen. Het is misschien best lastig om binnen te komen, omdat hier nu al meerdere CIW’ers rondlopen, maar niet geschoten is altijd mis!”


Hoe zit je gemiddelde werkdag eruit?
“Ik werk 36 uur per week, heel netjes dus. Ik begin tussen half negen en negen uur en stop tussen vijf en zes. Allereerst check ik mijn mail en beantwoord ik die in een uurtje. Daarna heb ik veel afspraken omtrent het bewegingsonderzoek; dit houdt in dat ik in gesprek ga met afdelingen. Eén keer in de twee weken heb ik een werkoverleg, waar ik de enige uit de sociale hoek ben en dus een uniek perspectief kan bieden. Hier wordt besproken waar iedereen staat. Naast het begeleiden van de stagiaires geef ik twee keer in de week ook klinische lessen, zo stond ik vorige week voor de camera met veertig laboranten in Emmen te praten. Bij het traineeship hoort ook een leermodule, waarvoor ik een dag in de week les heb over leidinggeven, structureren etc. Eén dag in de maand is er een klasdag waarop we het ziekenhuis leren kennen, door bijvoorbeeld de ‘buizenpost’ (verkeer van reageerbuizen) in de kelders van het UMCG te verkennen. Het is allemaal erg op de praktijk gericht. Dat is super leuk om te leren, maar soms mis ik onderzoek doen wel een beetje.”


Wat ben je van plan hierna te gaan doen?
“De kans is aanwezig dat ik hier een baan krijg, maar in principe is het traineeship na twee jaar afgelopen en is het dus gewoon hopen op een geschikte vacature. Ik merk dat ik het leuk vind om mensen te bewegen iets op een andere manier te gaan doen. Ik zou daarom in mijn werk graag iets willen verbeteren, bijvoorbeeld als kwaliteitsadviseur.”


Wat mis je aan je oude studentenleventje?
“Dan moet ik toch zeggen: straalbezopen om vijf uur ‘s ochtends naar huis fietsen. Tijdens de studie lukte dat nog wel eens, maar nu moet ik elke dag en de hele dag heel actief luisteren. Ik hou dat nu niet meer vol. Maar ik zit hier met zes net afgestudeerde trainees in hetzelfde schuitje, dus we hebben veel steun aan elkaar op dit gebied! Toch is het niet zo’n enorme overgang als het lijkt van studeren naar werken, je groeit er wel naar toe. En ik ben 25, dus het mag ook wel een keer!”

733804_649598861725405_1310170471_n.jpg