Allet Douma

Lees hieronder de in’s and out’s van Allet Douma en hoe zij via haar stage kon blijven bij een uitgeverij in Amsterdam!

Wie ben je en wat heb je precies gedaan tijdens je studie?
Ik ben Allet Douma, begonnen aan CIW in 2009 en afgestudeerd in november 2014. Wat oudere Commotie-leden kennen me misschien nog wel. In 2010-2011 was ik Extern Coördinator in het Commotie-bestuur en heb ik me met menig feest en activiteit bemoeid toen ik in de Specie, de Akcie en Prominent in de Tent-commissie zat.

Tijdens mijn bachelor CIW heb ik onder andere een half jaar sociologievakken gevolgd en koos ik veel marketingkeuzevakken, zoals Taal van de Marketing en Marketing bij Bedrijfskunde. Dat deed ik ook tijdens de master Communicatiekunde, toen heb ik het vak Marketing Communication gevolgd van de Marketing-master, aanrader! Ik sloot mijn studie af met een stage bij uitgeverij MYbusinessmedia in Amsterdam, een uitgeverij voor vakbladen. Ik dacht mee over abonneewerving en werving voor events van modevakbladen Textilia en Schoenvisie.

Je liep eerst stage en mocht vervolgens blijven werken, hoe ging dat precies?
Natuurlijk moet je jezelf bewijzen, ik dacht kritisch mee en toonde vanaf het begin van mijn stage initiatief. Daar kreeg ik ook de ruimte voor, dat is niet bij elke stage zo, maar ik maakte wel gebruik van dat soort kansen. Toen een junior-collega een andere baan had gevonden vroegen ze mij of ik haar taken kon overnemen. Daar had ik natuurlijk erg veel geluk mee! Ik kreeg eerst een tijdelijk contract, maar toen dat afliep vertrok een collega op onze evenementen-afdeling. Toen kreeg ik een combifunctie aangeboden: de organisatie van onze evenementen (voor lezers van onze vakbladen) én marketing.

Je werk klinkt erg specifiek (marketing van events), vond je dat leuk of is dat ook een reden dat je gaat switchen?
Dat vond ik zeker erg leuk! Maar vergis je niet, het was juist ontzettend gevarieerd. Ik bemoeide me met de praktische én financiële kant van de organisatie, van begroting tot programma en het vinden van een geschikte locatie voor de juiste prijs. Daarnaast zorgde ik ervoor dat er ook bezoekers op onze evenementen kwamen. Daarvoor was ik theoretischer bezig met het opstellen en uitvoeren van marketingplannen. Dat vind ik nog steeds leuk, maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Volgende week start ik als marketeer bij Adformatie!

Hoe ben je aan je nieuwe baan gekomen?
Ik heb de afgelopen tijd veel gesolliciteerd, simpelweg door vacaturesites als Villamedia, Frankwatching, Vacature via Ginny (leuke site!) en Indeed in de gaten te houden en mijn netwerk in te lichten. Gewoon old school brieven schrijven. Bij Adformatie ben ik via via terecht gekomen, een oudcollega heeft mijn CV voorgelegd en toen werd ik uitgenodigd voor een gesprek voor de vacature die open stond. Ze zochten een commerciële marketeer en de eerste vraag was meteen pittig. “Allet, we zoeken een commercieel iemand. Stel dat ik nog 100.000 glazen op voorraad heb van het soort waar jij nu uit drinkt. Noem dan eens drie manieren waarop die binnen 2 weken uit mijn magazijn verdwenen zijn.” Blijkbaar had ik daar toch een goed antwoord op want tijdens het tweede gesprek werd me een contract aangeboden. ;-)

Wat is het verschil en wat ga je zoal doen bij Adformatie?
Bij Adformatie (en Communicatie en Tijdschrift voor Marketing) heb ik twee duidelijke taken. Enerzijds werken aan abonneewerving en anderzijds de verkoop van marketingboeken in de webshop Adfobooks.nl stimuleren.

Hoe bevalt het leven als afgestudeerde?
Het begint te wennen, maar met enige regelmaat mis ik Groningen, pauzes in de Harmonie-kantine, overdag opeens naar Pathé en avondjes in de Negende.

Heb je nog tips of wijsheden voor alle CIW-ers?
Yes, ga stage lopen! Werkervaring helpt écht.

profielfoto_Allet_2.jpg